Hur allt började…

02
Jun
2015

Det är många som frågar var Bäcke ligger när det ser våra förpackningar…ibland brukar jag skämta och säga…”oftast på xxx där jag bor”. Jag heter nämligen Bäcke i efternamn, så enkelt är det!
Bäckeknäcke-buffeHur började jag baka knäckebröd? Jo, jag har alltid älskat knäckebröd, ända sedan jag var liten. Min mamma som var (inte lika längre) extremt pedant, lärde oss tidigt hur vi skulle äta knäckebröd så vi inte smulade så mycket på bordet, golvet etc. Ni vet väl alla hur knäckebrödsmulor hoppar omkring? De lever liksom sitt egna lilla liv…
Nåväl! Det hela började med att jag började baka knäckebröd till mina ost-och vin provningar samt cateringar.

Gästerna älskade knäckebrödet och undrade om man kunde köpa det någonstans. Jag gick till Cajsa Warg på Renstiernas gata och till Urban Deli på Nytorget och frågade om de var intresserade av att ta in mitt knäcke.

Britt-Marie-Bäcke-150x150

Här står jag och bakar i begynnelsen…i Allt om Vins lokaler. Då tog det bara 12 timmar att baka 50 påsar… det blev inte så bra timlön!!!

bild-150x150

Hos vår första kund som tog in BäckeKnäcke – Urban Deli på Nytorget! Vi var så malliga och de hade displayat det så fint!

Jag frågade också dem vad det skulle stå på påsarna, var deras marginaler var m.m. Sagt och gjort, de båda butikerna tog in knäckebrödet och jag började baka… I början tog det mig 4 timmar att baka 10 påsar!!!! Jag började leta olika kök där jag kunde hyra in mig och först blev det tidningen Allt om Vins lokaler, sedan golfrestaurangen Åda i Trosa för att sedan hyra in mig hos Gourmandise i Årsta…tills det äntligen blev ett eget bageri i Farsta.

Då jag alltid har drivit mina företag ensam så ville jag den här gången ha några kompisar/delägare/kollegor som inte bara skulle vara roliga att arbeta med utan även kunde tillföra det jag saknade. Det blev Susanna Bervå – som är extremt duktig på ekonomi som har drivit flera stora bolag och sitter i olika bolagsstyrelser samt Yvonne Frithiofsson – som kompletterade mig med marknadsföring, PR och ett stort kontaktnät.

Några-frivilligare-packare-150x150

Här bakade jag knäckisarna på Åda golfklubb och fick packhkälp av ägarinnorna från Bomans och Trosa Stadshotell. Yvonne körde logistiken:-)

Vi flyttade in i vårt bageri i Farsta. I början så bakade och levererade jag själv. Susanna och Yvonne hjälpte till med att packa alla påsar. Vi kämpade på och en av oss kämpade mest,

Packa påsar

Packa påsar

det var Yvonne som vi redan visste när vi startade att hon hade cancer i bukspottskörteln.

Det var en extremt rolig och otroligt jobbig period. Vi gick igenom om allt; från hopp till förtvivlan…Under Yvonnes pigga dagar som blev allt färre så passade vi på att fira att vi hade fått nya kunder och det gjorde vi oftast på de restauranger som vi hade fått som nya kunder…så det var fina ställen vi firade på!

SVD-18-juni-150x150

En jättefin artikel om oss i SVD.

Vi fick fler och fler kunder, vi började göra müsli av våra rostade frön som ramlade av när vi hade gräddat knäckebrödet…och då fick vi fina müslikunder. Jag glömmer aldrig när vi fick vår första Müslikund – det var Grand Hôtel i Stockholm…då var det dags för oss att gå ut och fira igen!

Firar på teatergrillen

Firar på Teatergrillen

Firar på Brasseri Bobonne

Firar på Brasseri Bobonne

Firar på Tysta Mari

Firar på Tysta Mari

Tiden gick, vi fick allt fler kunder runt om i landet. Yvonne blev sämre och tillslut så orkade inte hon inte längre. Det var en väldigt kämpig tid. Det var också väldigt tufft ekonomiskt då vi även samtidigt skulle EKO-certifiera oss, jag tog ett jobb som hotellchef samtidigt som jag jobbade med bageriet.

I och med att Yvonne gick bort så slutade även Susanna, hon fick mer och mer andra uppdrag och då kom Sandro in i bilden. Sandro är diplomerad biodlare och vi producerar numera egen honung från egna bikupor i Södertörn.
I samband med att jag tog över Edsbacka Bistro så började vi leta lokaler till bageriet i Sollentuna och har nu äntligen hittat pärlan! I och med att vi flyttade bageriet så har vi fått certifiera om oss och har nu också fått EKO-certifiering av vår müsli.

Sedan så har min dröm slagit in, jag har alltid vilja ha en egen knäckebrödsbutik i anslutning till bageriet där vi kan sälja våra produkter.  Vi har också anställt Alexandra från Sollentuna  som är en riktig klippa!

2012-06-11-19.10.23-150x150

Det är gott med knäckebröd till sillen…också!

DSC_0878-150x150

Favvokombinationen. Skagenröra med kalixlöjrom!